Składniki:
- 2 szkl grysiku
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 5 łyżek cukru do jabłek
- cukier waniliowy
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny (twarda)
- 1,5 kg jabłek mało soczystych
- cynamon
Jak przyrządzić?
Sypkie składniki wymieszać dokładnie.Jabłka obrać i zetrzeć na wiórki, dodać cukier i cynamon
Na wysmarowane dno tortownicy wsypać 1/3 sypkich składników,na to 1/3 margaryny pokrojonej w plastry, na to 1/2 jabłek; druga warstwa tak jak pierwsza, na wierzch ostatnia część sypkich i margaryna.
Piec ok 45 min
Uwagi:
Jest to rodzaj "mokrego placka", słodki, najlepiej kroić jak tort.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Autor | nel |