Składniki:
pieczarki, miękki żółty ser, zioła prowansalskie, ząbek czosnku, pieprz, jajko, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Pieczarki wymyć, oskrobać, wyciągnąć nóżki.
Ser żółty (musi być miękki!) zetrzeć drobno na tarce, dodać zioła prowansalskie, pieprz i wyciśnięty czosnek.Napełnić mieszanką kapelusze pieczarek i przyklepać (żeby nie wypadło).Kapelusze z farszem maczać wpierw w jajku, potem w bułce. Podobnie uczynić z nóżkami.Wszystko upiec albo we frytkownicy, albo na głębokim oleju na patelni. Piec do zarumienienia. Smacznego!!!
Jak podawać?
Można podawać jako dodatek do dania głównego, albo jako przekąskę, świetnie nadaje się na Sylwestra :)
Uwagi:
Konieczne jest by ser był dość miękki, by można go było dobrze przykleić do pieczarek :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ciumasek |