Sk艂adniki:
Proporcje na mala forme (na ok. 4 osoby):
- 3 jajka
- 42 gramy cukru (ok. 4 lyzki)
- 250 gram mascarpone (wloskiego sera bialego)
- 300 ml. mocnej zaparzonej kawy (espresso)
- 125 ml (pol szklanki) wloskiego likieru migdalowego "amaretto"
- biszkopty
- ok. 2 lyzeczki kakao
Jak przyrz膮dzi膰?
Tiramisu jest tradycyjnym deserem wloskim. W Polsce mozna spotkac wiele jego podrobek a takze innych potraw podkradajacych nazwe tiramisu (np. kawa tiramisu, lody tiramisu itd.).
Do wykonania tiramisu (pasuje idealnie na romantyczny wieczor we dwoje) potrzebny jest bialy wloski ser mascarpone (niezwykle wysokokaloryczny: zawartosc tluszczu ok. 80%). Zamiast amaretto mozna ewentualnie uzyc rumu lub koniaku, brakuje wtedy jednak tej charakterystycznej nuty wloskiej.
Wykonanie:
Przygotowujemy mocna esencje kawowa (ok. 3 lyzeczki lawy na 300ml. wody-wiecej niz szklanka). Studzimy.
Zoltka miksujemy z cukrem na kogel-mogel.Dodajemy mascarpone, mieszamy dokladnie.
Bialka ubijamy na piane (najlepiej schlodzic lekko wczesniej i dodac szczypte soli - lepiej sie wtedy ubija). Dodajemy je do masy jajeczno - serowej.Kawe mieszamy z amaretto.Biszkopty wykladamy w foremce (szklanej -takiej do zapiekanek, lub blaszanej).Skrapiamy rownomiernie kawa z amaretto.Nakladamy polowe masy z mascarpone.POtem znowu suche biszkopty, polewamy kawa i masa serowa.Na koniec posypujemy (przez siteczko) kakao.Chlodzimy w lodoce minimum 4 godziny, az biszkopty nasiakna wszystkim i smaki sie przegryza.
Jak podawa膰?
Tiramisu najlepiej podawac schlodzone. Swietnie pasuje do niego lekkie, wytrawne wino biale.
Uwagi:
Potrawa jest naprawde pyszna!Ja zajadalam sie nia po raz pierwszy u znajomej w Berlinie. W tym roku zrobilam ja na Swieta w domu rodzicom.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | spora |
Autor | Olencja |