Składniki:
1 kg owoców (porzeczek czarnych, malin, winogron itp), 1 litr wódki 40%, 1/2 kg cukru, niepełna szklanka wody
Jak przyrządzić?
Owoce opłukać (w wypadku winogron - owoce odciąć tak, by przy każdym została 1/5 szypułki), osuszyć i zalać wódką, aby swobodnie pływały. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na ok. tydzień.- Po tygodniu: cukier zalać wodą, doprowadzic do wrzenia i gotować 1 minutę. Wystudzony syrop wlać do słoja z owocami, wymieszać, odstawić na 4 tygodnie. Przecedzić przez sitko i przelać do butelek.
Potrzebne przybory:
3 litrowy słój, garnek, sitko, butelki
Uwagi:
Można stosować owoce mrożone np. maliny.
Nalewkę stosować przy przeziębieniu i nie tylko!
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Iwona |