Składniki:
marchew, ziemniaki, seler, por, cebula, zielona pietruszka, koniecznie świeży okoń, sporo pieprzu, sól, ziele angielskie, listek laurowy, maleńka papryczka chili.
Jak przyrządzić?
Gotujemy tradycyjny rosołek warzywny z dodatkiem ziemniaków starając się by był idealnie klarowny, cebulkę w całości podpiekamy nad ogniem do zbrązowienia by dodała kolorek i wkładamy do rosołu. Okonie starannie czyścimy pozbawiając skrzeli. Wkładamy na 5 do 10 min do rosołu uważając by się nie rozpadły, następnie wyjmujemy, porcjujemy i pozbawione ości dodajemy do zupy lub tak ugotowane podajemy osobno. Dodajemy dużą ilość zielonej pietruszki.
Uwagi:
Rybę można podać osobno; okoń ma stanowić tylko tło smakowe dla rosołu, musi być bardzo starannie oczyszczony - pozbawiony skrzeli, oczu lub całych łbów. Zupa powinna być ostra i z dodatkiem dużej ilości zielonej pietruszki. Dzięki ziemniakom zupa może być pełnowartościowym posiłkiem. Idealna jako rozgrzewający bulionik na zimniejsze dni wypraw wędkarskich, a gotowany okonek do przekąski.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | piotrlis |