Składniki:
- ser feta (1 opak.)
- kapusta pekińska (1 1/2 szt.)
- pomidory (3 szt.) (ewentualnie.... może być ogórek)
- rzodkiewka (1 opak.)
- papryka (proponuję 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej)
- kukurydza konserwowa (1 puszka, ale może być mniej)
- sos francuski-kupowany (a do niego: 3 łyżki oliwy i 3 łyżki wody)
Oczywiście ilość składników zależy od Waszego apetytu
Jak przyrządzić?
Kapustę pokroić, następnie pomidorki jeśli bedą maleńkie, proponuję na ćwiartki, ale kosteczka też dobrze smakuje, potem rzodkieweczka w plasterki, jeśli chodzi o papryke to kroimy ją w kostkę, następnie dodajemy kukurydzę, wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i zabieramy się za fetę, polecam większe kostki, i dodajemy do całości, następnie polewamy całość sosem francuskim! Gotowe - szybko, nie...?
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, dwie łyżki do wymieszania sałatki, otwieracz do puszek (potrzebny będzie do kukurydzy)
Jak podawać?
Polecam tuż przed przyjściem np. gości, rodzinki, podzielić na niewielkie porcje i podać na talerzykach średniej wielkości.
Uwagi:
Moja rada: jeśli jesteśmy smakoszami sosu francuskiego polecam przed dodaniem fety (oczywiście już pokrojonej) delikatnie ją polać, sosik fajnie się wchłania! I smakuje o niebo lepiej!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | Kina |