Składniki:
- 1 margaryna
- 6 jaj
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanke cukru
- 2 łyzki kakao
- 3 łyzki maku suchego
- 1 budyn wisniowy lub truskawkowy
- 4 krople zapachu migdalowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
Margarynę i cukier utrzeą na puszystą masę, dodawać żołtka i ucierać, stopniowo dodawać makę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i wymieszac do jednolitej masy. Białko ubić na sztywnom, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej części ciasta dodać mak, do drugiej kakao a do trzeciej budyń. Formę w ksztalcie keksa wysmarować. Ciasto musimy wylewać po długości formy i warstwowo czyli po ściance. Musi być 5 pasków, czyli te 2 warstwy dzielimy jeszcze na połowy. Lejemy najpierw pasek ciasta makowego, potem ciasta kakaowego, potem całe ciasto budyniowe i znowu ciasto kakaowe i makowe.
Potrzebne przybory:
Miski, mikser, szklanka,łyżka, forma do keksu.
Jak podawać?
Według uznania
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | dzikuska-J |