Składniki:
- ok. 1 kg pieczarek
- 30 dag sera żółtego
- kukurydza
- 5 jajek
- majonez
- łyżka octu
Jak przyrządzić?
Zagotować w dużym garnku wodę, gdy już będzie wrzała wlać ok. 1 łyżki octu i wrzucić pieczarki na 5 min do tej wody, żeby się sparzyły. Zmniejszyć gaz, żeby się nie gotowały. Potem przełożyć pieczarki na durszlak, żeby odciekły. W tym czasie pokroić ser żółty na drobną kosteczkę. Jeśli źle się kroi to włożyć go na trochę do lodówki, gdy jest zimny to nie klei się tak do noża. Następnie ugotować jajka na twardo i posiekać je drobno. Przestudzone i odsączone pieczarki również drobno posiekać. Ser,jajka i pieczarki przełożyć do miski, dodać odsączoną kukurydzę i połączyć z majonezem. Doprawić pieprzem i solą. Wstawić do lodówki, żeby się przegryzło. Smacznego
Potrzebne przybory:
garnek, miska, deska, nóż
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Łucja |