Sk艂adniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 40 dag. mielonej wo艂owiny
- 2 cebule
- 3 z膮bki czosnku
- limonka
- ma艂y koncentrat pomidorowy
- 3 czerwone papryki
- kilkanascie czarnych oliwek bez pestki
- 2 ma艂e w臋dzone oscypki
- po sporej szczypcie kuminu (kminku rzymskiego), chilli, czerwonej papryki i cynamonu (od biedy mozna doda膰 mieszank臋 meksyka艅sk膮)
- p臋czek 艣wie偶ego tymianku
- 艣mietana 18%
- szczypiorek
Jak przyrz膮dzi膰?
Cebul臋 i czosnek pokroi膰 w drobn膮 kostk臋, zeszkli膰 z odrobin膮 oliwy z oliwek na patelni teflonowej. W tym czasie do nagrzanego do 220* piekarnika wrzuci膰 papryki i trzyma膰 je ok. 15 min. aby p贸藕niej pozby膰 si臋 sk贸rki. Na patelni臋 doda膰 mi臋so i oliwki, posoli膰 i przyprawi膰 przygotowan膮 mieszank膮. Podsma偶on膮 wo艂owin臋 skropi膰 sokiem z ca艂ej liomonki. Na blasze do pieczenia rozwin膮膰 ciasto francuskie, w centralnej cz臋艣ci p艂atu k艂a艣膰 kolejno warstw臋 mi臋sa, plastry pieczonej papryki bez sk贸rki i plasterki oscypka, a wszystko posypa膰 listkami tymianku. Ciasto zwin膮膰 jak kulebiak, tworz膮c swoisty bochen. Posmarowa膰 rozm膮conym 偶贸艂tkiem, wstawi膰 do piekarnika na ok. 35 minut i piec a偶 nabierze pi臋knego z艂ocistego koloru.Gotowy bochen podawa膰 pokrojony w grube plastry polane 艣mietan膮 i posypane 艣wie偶ym szcypiorkiem, z mieszank膮 zielonych sa艂at.
Jak podawa膰?
Bardzo pasuje mieszanka zielonych sa艂at - sa艂ata lodowa, mas艂owa i rukola skropione sokiem z limonki i oliw膮 z oliwek.
Uwagi:
Freestyle:
Przepis powsta艂 podczas niezapomnianego zimowego lenistwa przy kominku w Rybienku.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | kilka |
Kaloryczno艣膰 | wysoka niestety... |
Autor | kla4a |