Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 40 dag. mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- limonka
- mały koncentrat pomidorowy
- 3 czerwone papryki
- kilkanascie czarnych oliwek bez pestki
- 2 małe wędzone oscypki
- po sporej szczypcie kuminu (kminku rzymskiego), chilli, czerwonej papryki i cynamonu (od biedy mozna dodać mieszankę meksykańską)
- pęczek świeżego tymianku
- śmietana 18%
- szczypiorek
Jak przyrządzić?
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić z odrobiną oliwy z oliwek na patelni teflonowej. W tym czasie do nagrzanego do 220* piekarnika wrzucić papryki i trzymać je ok. 15 min. aby później pozbyć się skórki. Na patelnię dodać mięso i oliwki, posolić i przyprawić przygotowaną mieszanką. Podsmażoną wołowinę skropić sokiem z całej liomonki. Na blasze do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, w centralnej części płatu kłaść kolejno warstwę mięsa, plastry pieczonej papryki bez skórki i plasterki oscypka, a wszystko posypać listkami tymianku. Ciasto zwinąć jak kulebiak, tworząc swoisty bochen. Posmarować rozmąconym żółtkiem, wstawić do piekarnika na ok. 35 minut i piec aż nabierze pięknego złocistego koloru.Gotowy bochen podawać pokrojony w grube plastry polane śmietaną i posypane świeżym szcypiorkiem, z mieszanką zielonych sałat.
Jak podawać?
Bardzo pasuje mieszanka zielonych sałat - sałata lodowa, masłowa i rukola skropione sokiem z limonki i oliwą z oliwek.
Uwagi:
Freestyle:
Przepis powstał podczas niezapomnianego zimowego lenistwa przy kominku w Rybienku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | kilka |
Kaloryczność | wysoka niestety... |
Autor | kla4a |