Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 4 jaja
- 70 dag pomidorów o zwartym miąższu
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 5 dag startego ostrego sera
- 10 dag tego samego sera pokrojonego w słupki
- sól, pieprz
- masło do nasmarowania tortownicy
Jak przyrządzić?
- mąkę posiekać z masłem, lekko posolić i popieprzyć, dodać 1 jajko, zarobić ciasto nożem, szybko zagnieść,
- rozwałkować, ułożyć w tortownicy tak, aby zachodziło na ścianki na wys. 3 cm,
- ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić,
- pozostałe jaja z dodatkiem śmietany rozbić trzepaczką,
- w trakcie ubijania dodać starty ser, odrobinę pieprzu i soli,
- obrane i pokrojone w cząstki lub grube plastry pomidory bez pestek i soku ułożyć na powierzchni podpieczonego placka, przekładając serem,
- zalać to ubitymi jajami, wstawić do piekarnika o temp. 200 stopni na około 25-30 min,
- szarlotka powinna być zrumieniona.
Jak podawać?
Podawać na gorąco. Świetna do tego jest jakaś zielona lekka sałatka, np. z sałaty lodowej.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | kota |