Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- mała kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona (może być inny kolor)
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2 zupki chińskie firmy AMINO (rosół pikantny)
- pęczek natki pietruszki
- średni majonez (ja preferuję WINIARY)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- odrobina oleju do smażenia
Jak przyrządzić?
Surowe piersi z kurczaka kroimy w kostkę i mieszmy z sosem sojowym następnie odstawiamy na ok. 30 min. Następnie na niewielkiej ilości oleju obsmażamy piersi tak aby były miękkie lecz nie za mocno przysmażone. Usmażone przekładamy na sitko aby obciekły z sosu jaki powstał podczas smażenia i odstawiamy aby wystygły. W tym czasie kroimy kapustę w paski, paprykę w kostkę, następnie dodajemy przepłukaną i odsączoną fasolę czerwoną, pokruszony drobno suchy makaron z zupek wraz z przyprawami znajdującymi się w środku opakowania (makaronu nie zalewać, zmięknie w sałatce), posiekaną natkę pietruszki oraz wcześniej przygotowane piersi.
Wszystko dokładnie mieszamy z majonezem, ewentualnie wedle uznania możemy jeszcze doprawić ale trzeba najpierw spróbować bo przyprawy z zupek są dość pikantne i w zasadzie one w zupełności wystarczą. Odstawić na ok. 1-2 godz. do lodówki aby sałatka przeszła i makaron zmiękł.Polecam tą sałatkę jest naprawdę rewelacyjna w smaku. Warto spróbować!
Życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
Patelnia do obsmażenia mięsa, miska, nóż, deska do krojenia, sitko
Uwagi:
Makaronu nie zalewamy wcześniej - zmięknie w sałatce
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | gogulka |