Składniki:
- 6 jabłek
- 2 łyżki miodu i rumu
- sok z cytryny + skórka
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 3 jaja
- 3 łyżki zmielonych orzechów
- 225 g mąki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- 250 g twarogu
- 100 g śmietany
- 1 żółtko
Jak przyrządzić?
3 jabłka pokroić w kostkę, 3 w plastry. Miód wymieszać z rumem i sokiem z cytryny, polać tym wszystkie jabłka. Masło i 80 g cukru utrzeć. Dodać jaja, skórkę z cytryny i orzechy. Wymieszać. Dodać mąkę i proszek. Dodać kostki jabłek i 2 łyżki miodu z rumem. Twaróg wymieszać ze śmietaną, żółtkami i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Ciasto dać do tortownicy a masę wyłożyć na ciasto. Na serze rozłożyć krążki jabłek, wyłożyć na nie 2 łyżki masła i posypać resztą cukru. Piec w 180 st. około 1 godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Emilka |