Sk艂adniki:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 3 lyzki oleju warzywnego albo oliwy
- 1/4 lyzeczki nasion kminu rzymskiego
- 1/2 lyzeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 lyzeczki mielonej kolendry
- 1/2 lyzeczki chilli w proszku
- 1/4 lyzeczki soli
- 2 rozgniecione zabki czosnku
- 400 g tunczyka z puszki w sosie wlasnym (najlepszy jest w wiekszych kawalkach, nie rozdrobniony)
- 1 zielona papryczka owocowa
- 2,5 cm swiezego imbiru, zetrzec
- 1/4 lyzeczki garam masala
- 1 lyzeczka soku z cytryny
- 2 lyzki swiezej kolendry
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Pokroj cienko cebule w piorka, czerwona i zielona papryke w slupki. 2. Rozgrzej na srednim ogniu olej w woku albo w duzym rondlu i smaz nasiona kminu przez 30-40 sekund az zaczna pekac.3. Dodaj mielony kmin i mielona kolendre, proszek chilli i sol. Smaz okolo 2 minuty. Dodaj czosnek, cebule i papryki, zwieksz podgrzewanie.4. Smaz mieszajac warzywa przez 5-7 minut az cebula zacznie zmieniac kolor na brazowa.5. Dodaj tunczyka delikatnie mieszajac, papryczke owocowa, imbir i smaz przez nastepne 5 minut.6. Dodaj gram masala, sok z cytryny i swieza kolendre. Smaz nastepne 3-4 minuty.
Potrzebne przybory:
Najlepszy jest wok, ale duzy rondel tez zda egzamin.
Jak podawa膰?
Podawac na goraco. Swietnie wspolgra z podgrzanym chlebkiem pita i ogorkowa raita. Sos ogorkowy raita: wymieszac 1/2 ogorka pokrojonego w kostke, zielona papryczke owocowa (wlasciwie niekoniecznie i w ogole trzeba uwazac bo to ostre jest warzywko) z 1 i 1/4 szklanka jogurtu naturalnego, dodac 1/4 lyzeczki soli i 1/4 lyzeczki kminu rzymskiego. Schlodzic w lodowce.
Uwagi:
Danie pochodzi ze wschodniej czesci Indii. Prosze sie nie przestraszyc iloscia skladnikow, wiekszosc z nich to przeciez tylko i az przyprawy :).Miarki lyzek i lyzeczek to standard amerykanski. Polskie chyba roznia sie odrobine i maja mniejsza zawartosc. Proponuje zwiekszyc dawki w razie potrzeby.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczno艣膰 | zdrowe kalorie :) |
Autor | Anise |