Składniki:
- 1 opakowanie płatków owsianych górskich- 1 opakowanie jakiegoś muesli (ale to nie jest konieczne)
- 25-30 dag pestek słonecznika
- 10-15 dag rodzynek
- 10 dag daktyli
- 2-3 jaja
- 1 jabłko (najlepiej szara reneta)
- trochę cukru
- trochę masła
- trochę mleka
- moga być orzechy włoskie, laskowe, pestki dyni, śliwki, morele i wszystko, co przyjdzie do głowy
Jak przyrządzić?
1. 1/3 szklanki płatków owsianych zmielic np w młynku do kawy na mąkę
2. uprażyć płatki, bakalie na suchej patelni
3. utrzeć zółtka z 1 łyżką cukru
4. do żółtek dodać wystudzone płatki i mieszać
5. dodać do wymieszanych składników starte na tarce jabłko
6. dodać do wymieszanych składników rozpuszczone i wystudzone masło
7. dodać do wymieszanych składników ubite z 3-4 łyżkami cukru białka
8. całość wymieszać, w zależności od konsystencji można dodać mleka albo mąki
9. wykładać ciasteczka na posmarowaną tłuszczem blaszkę i piec 15-20 min w temp. 150 stopni z termoobiegiem lub 180 w normalnym piekarniku.
Uwagi:
Najlepiej zdejmować z blachy jeszcze ciepłe ciasteczka.
Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | yagha |