Składniki:
Nadzienie:
- 25 dag miesa mielonego wp.-wł.
- słoiczek sosu do miesa lub do spaghetti (200-300ml)
- średnio-duża cebula
- przyprawy
- 25-30 dag sera żółtego
Ciasto:
(jak na pizze:-)
- 5 dag drożdży
- ok. 0,4 kg mąki
- woda
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Jak przyrządzić?
Ciasto trzeba oczywiscie zagnieść. Nie może być za miękkie, bo trzeba je wałkować na dosyć cienką warstwę ok. 0,5 cm. Najlepiej trzy warstwy ciasta - jedną na spód, drugą w środek i trzecią na wierzch. Nie radze więcej warstw, bo może uciec z blaszki :-) Smażymy mięso mielone. Odcedzamy ze zbędnego tłuszczu, którego na pewno trochę się wytopi. Cebulkę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy (oddzielnie od mięsa oczywiście) aż będzie miękka. Również odcedzamy zbędny tłuszcz. Dodajemy do mięsa podsmażoną cebulę i sos,no i troche przypraw.
Układamy na blaszce pierwszą warstwę ciasta z dosyć dużymi zakładkami na bokach, najlepiej prawie na wysokość blaszki. Następnie nakładamy połowę farszu i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. I znowu warstwa farszu i warstwa ciasta na wierzch. Na ciasto dajemy starty ser i trochę przypraw. Pieczemy ok 40 min.180-200°C.
Uwagi:
W związku z dosyć dużym zainteresowaniem powstałym po zamieszczeniu przeze mnie przepisu Pizza Nietypowa postanowiłem "dorzucić do ognia" i zamieścić kolejny nietypowy przepis,również bazujący na kuchni włoskiej :-)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Marcin |