Składniki:
- 1/2 kg mąki- po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru- 12 dag margaryny- 1 jajko- 1 łyżeczka sody- szczypta soli- 1 opakowanie przyprawy do pierników
Jak przyrządzić?
1. Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.3. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery.4. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo.5. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika)6. Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp.7. Pierniczki są dobre od razu, tzn. nie trzeba czekać kilku tygodni aż zmiękną. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku.
Uwagi:
Pierniczki są naprawdę pyszne i co ważne - od razu można je jeść. Robi się je bardzo łatwo i szybko, zawsze mi się udają. Smakują wyśmienicie. Najlepiej je robić i lukrować razem, całą rodziną- zwłaszcza z dziećmi- przynajmniej ja bardzo miło wspominam to z mojego dzieciństwa :))) Zamiast wycinać gotowe kształty robię różne zwierzątka, Mikołaja, aniłki, choinki, postacie z szopki itp. - jest to bardziej pracochłonne ale efekty są suuper!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | nutella |