Składniki:
- 1 torebka ryżu (200 g)
- 5-6 dużych pomidorów
- 1/2 szklanki oliwy, jakieś 100-150 ml
- 2-4 ząbków czosnku
- spory pęczek świeżej natki pietruszki
Jak przyrządzić?
Pomidory nacinamy lekko, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Nastepnie kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory i mieszając co jakiś czas, smażymy.
Miażdżymy czosnek, drobno siekamy umytą natkę. Tak przygotowane czosnek i pietruszkę dodajemy do przesmażanych pomidorów i dalej je smażymy, aż do uzyskania takiego prawie sosu. Chodzi o to, żeby pomidory się rozmażyły na prawie jednolitą masę. Trwa to mniej więcej 30 min., na niedużym ogniu, żeby nie bulgotały bardzo.
Jak się masa pomidorowa dusi gotujemy ryżyk. Nastepnie mieszamy obydwa składniki (pomidorową masę i ryżyk) i podajemy.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek, deska, nóż, praska do czosnku :)
Jak podawać?
Na gorąco (w naszym klimacie), jednak Grecy jedzą ją także na zimno, też jest smaczna.Nadaje się też do odgrzewania.
Uwagi:
Możemy dolać więcej oliwy, jeśli lubimy jej smak.Potrawa jest smaczna, niskokaloryczna i zdrowa.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 mniej więcej |
Kaloryczność | bardzo niska |
Autor | Rea |