Sk艂adniki:
Ciasto maslane: 5 dag maki, 25 dag masla lub margaryny
Ciasto podstawowe: 20 dag maki, pol jajka, sol, lyzeczka octu, woda.
Krem: 5 dag migdalow, 4 zoltka, 15 dag cukru pudru, cukier puder z wanilia do posypania.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ciasto maslane:
Make przesiac na stolnice, dodac maslo, posiekac nozem, wymieszac na jednolita mase, uformowac w kwadrat i oziebic.
Ciasto podstawowe:
Make przesiac na stolnice, wbic jajko, zarobic ciasto nozem, wlewajac cienkim strumieniem wode, dodac ocet, zrobic wolne ciasto starannie wyrabiajac reka, przykryc serwetka i pozostawic na 15 min.
Ciasto rozwalkowac na kwadrat dwa razy wiekszy od kwadratu cista maslanego, posrodku polozyc ciasto maslane, zlozyc w koperte i walkowac do siebie w jednym kierunku, nadajac mu forme prostakata, zlozyc na 3 czesci, zawinac w serwetke i wlozyc do chlodziarki na 15 min.
Skladanie i walkowanie ciasta powtarzac jeszcze 3 razy co 20 minut. Nastepnie ciasto rozwalkowac na grubosc 0.5 cm, ulozyc na dwu blokach, nakluc w kilku miejscach, upiec w goracym piekarniku i wystudzic.
Krem:
Migdaly sparzyc, obrac ze skorki, zetrzec. Zoltka utrzec z cukrem, polaczyc z przesiana maka i mlekiem. Naczynie z zoltkami wstawic do wiekszego naczynia z goraca woda i ubijac na parze, az masa zgestnieje. Zdjac z ognia wystudzic mieszajac, pod koniec dodawac po kawalku masla i migdaly. Ciasto przelozyc kremem i pozostawic do stezenia, pokrajac w kawadraty, posypac cukrem pudrem z wanilia.
Wartosci odzywcze na 100 gram:
Bialko - 12 gram
Weglowodane - 16g ram
Tluszcze - 38 gram
Kalorie - 67 kcal
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Danz |