Składniki:
- 4 piersi kacze (po ok. 30 dag)
- 4 kwaskowe jabłka (ja używam szarą renetę, ale mogą być inne)
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 1 łyzka konfitury pomarańczowej
- 2 łyżki koniaku lub brandy
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1/4 szkl. rosołu z kury (może być z kostki)
- sól i biały pieprz
Jak przyrządzić?
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Piersi umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W brytfance rozgrzać olej lub smalec, włożyć piersi stroną ze skórką do góry. Polać tłuszczem i piec ok. 25 min. Wymieszac konfiturę z połową koniaku i musztardą. Posmarować powierzchnię mięsa, do sosu dodac połowę rosołu. Piec ok. 5 min. Upieczone piersi wyjąć i zwinąć w folię. Jabłka umyć, nie obierać, usunąć gniazda nasienne, włożyć do sosu i dolać pozostały rosół. Piec ok. 15 min. Włożyć piersi, wszystko razem podgrzać, wyłożyć na pólmisek, polać resztą koniaku (ogrzanego) i podpalić. Podawać z ziemniaczkami lub kto woli - z ryżem.
Uwagi:
Do pieczenia można użyć też antonówki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Julita |