Składniki:
Puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, około 10 dkg tartego sera żółtego, torebka curry, oraz ewentualnie kurkuma, sos sojowy (najlepiej ostry), papryka ostra w proszku, oregano, śmietana 18% (250g), oliwa z oliwek, patelnia i pieprz czarny mielony.
Jak przyrządzić?
Patelnię na gaz na mały ogień, nalać około 3 łyżki stołowe sosu sojowego, podgrzać dodając 2 łyżeczki curry i łyżeczkę oregano. Po około 2 minutach dodać oliwy z oliwek (około 2 łyżek stołowych.Następnie otwieramy puszku z kukurydzą i fasolką, odsączamy i wrzucamy na patelnię. Patelnię przykrywamy i dusimy całość (około 10-15 minut) co jakiś czas sprawdzając stan.
Gdy całośc się dusi śmietamę mieszamy z 5-6 łyżeczkami curry (lub więcej jak ktoś lubi) i łyżeczką ostrej papryki oraz kurkumy - aż uzyska jednolitą żółtawą barwę. Posypujemy czarnym pieprzem (mielonym).
Gdy fasola z kukurydzą się poddusiły dodajemy śmietanę z przyprawami i mieszamy. Podduszamy około 2 do 5 minut i posypujemy serem.Po około minucie danie gotowe do podania.
Uwagi:
Można też dodać inne przyprawy, zależy jak kto lubi np: sos sambal (o ile ktoś lubi piekielnie ostre przyprawy)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 osoby |
Autor | BladeRunner |