Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 szkl. mleka
- 1 margaryna Kasia lub masło roślinne
- 0,5 szkl. cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1 cukier waniliowy
Warstwa wierzchnia:
- 4 białka
- 1 szkl. cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 paczki wiórków kokosowych
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ciągle ubijając dodać cukier i żółtka. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min., aż ciasto będzie odchodzić od brzegów.Krem: Jajko, cukier, mąka- wymieszać, zagotować mleko, do mleka wlać wymieszaną masę i ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć i po łyżce dodawać krem. Na koniec dodać trochę kwasku cytrynowego i wymieszkać.Warstwa wierzchnia: białka ubić ciągle ubijając dodać cukier. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Upiec.Na biszkopt wyłożyć krem, a na krem warstwę wierzchnią z białek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Asia |