Składniki:
125 gram cukru,
250 gram mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
aromat rumowy,
1 pełna łyżeczka cynamonu,
1 jajko,
150 gram masła,
około 60-70 gram rodzynek (jeśli ktoś lubi)
Jak przyrządzić?
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać z cukrem i posiekać z masłem.
Dodać jajo i suche rodzynki i szybko zagnieść. Można wałkować ciasto, podsypując je mąką, żeby się nie przyklejało do blatu i wycinać foremkami różne kształty. Albo, jeszcze prościej urywać małe kawałki ciasta, toczyć z nich kulki, a potem je spłaszczać, żeby przypominały krążki. Tak jest dużo łatwiej, rodzynki nie wyłażą podczas pieczenia z ciastek i nie ma niebezpieczeństwa, że pokroimy foremkami te biedne rodzynki. Ciasteczka piecze się dość krótko, jakies 10 minut, nie pozwalając, żeby się przyrumieniły, bo mogą być za twarde. Trochę podrosną w piekarniku, więc nie należy ich kłaść bardzo blisko siebie. Temperatura około 180 stopni, wyciągamy, kiedy naciśnięte na środku palcem będa się lekko uginać, ale spód będzie lekko złoty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | cinnamon_girl |