Składniki:
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- paczka cukru wanilinowego,
- 250 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g siekanych orzechów włoskich,
- 1 duże pomarancze,
- 2-3 łyżki rumu,
- 50 g rodzynek,
- 80 g powideł śliwkowych.
Jak przyrządzić?
Żółtka ubić z cukrem na parze ( należy uwarzać, by ich nie przegrzać ). Masło utrzeć z cukrem wanilinowym, roztopioną czekoladą, przecedzonym sokiem z pomarańcza oraz otartą skórką pomarańczową dodając stopniowo ostudzoną masę jajeczną, na końcu rum.
Biszkopt posmarować powidłami, następnie warstwa kremu, posypaś posiekanymi orzechami oraz namoczonymi wcześniej w rumie rodzynkami. Na to kolejny płat biszkoptu itd.
Uwagi:
Pomarańczo przed otarciem skórki należy dobrze wyszorować i sparzyć. Krem nadaje się do tortu, szczególnie z ciemnego biszkoptu, rolady czy innych ciast. Ja tort na końcu polewam roztopioną gorzką czekoladą i posypuję uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | na biszkopt z 6 jaj |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | dana |