Krem czekoladowo-pomaranczowy (do tortów)

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- paczka cukru wanilinowego,
- 250 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g siekanych orzechów włoskich,
- 1 duże pomarancze,
- 2-3 łyżki rumu,
- 50 g rodzynek,
- 80 g powideł śliwkowych.

Jak przyrządzić?

Żółtka ubić z cukrem na parze ( należy uwarzać, by ich nie przegrzać ). Masło utrzeć z cukrem wanilinowym, roztopioną czekoladą, przecedzonym sokiem z pomarańcza oraz otartą skórką pomarańczową dodając stopniowo ostudzoną masę jajeczną, na końcu rum.
Biszkopt posmarować powidłami, następnie warstwa kremu, posypaś posiekanymi orzechami oraz namoczonymi wcześniej w rumie rodzynkami. Na to kolejny płat biszkoptu itd.

Uwagi:

Pomarańczo przed otarciem skórki należy dobrze wyszorować i sparzyć. Krem nadaje się do tortu, szczególnie z ciemnego biszkoptu, rolady czy innych ciast. Ja tort na końcu polewam roztopioną gorzką czekoladą i posypuję uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcjena biszkopt z 6 jaj
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt12 zł
Autordana

Krem czekoladowo-pomaranczowy (do tortów): Podobne przepisy

Krem czekoladowo-pomaranczowy (do tortów): wypróbuj również

Powiązane Tematy