Składniki:
- 6 średnich cebul,
- 2 kostki bulionu,
- 1 serek topiony (złoty Ementaler),
- 1/2 serka śmierdziucha (moze być Rokpol),
- 1 żółtko,
- 5 łyżek śmietany 30% słodkiej,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno kroję w kosteczki, podsmażam na maśle. Gdy się zabłyszczy i leciutko zarumieni zalewam bulionem( 2 kostki na litr), gotuję jakieś 20 minut. Dodaję powoli ser topiony, ciagle mieszając, potem trochę sera śmierdziucha. Nastepnie mieszam żółtko z śmietaną i wlewam.
Potrzebne przybory:
Patelnia, garnek i nóż.
Uwagi:
Podaję bardzo gorącą, posypyję potartym na wiórki serem żółtym, pietruszką i grzankami.
Pycha!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Anies81 |