Składniki:
- 1 paczka makaronu świderki,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 30 dkg mięsa mielonego mieszanego,
- 1 dużą czerwoną paprykę,
- tłuszcz do smażenia,
- kostki rosołowe,
- przyprawy: vegeta, pieprz cayenne, majeranek...
Jak przyrządzić?
Mięso mielone podsmażyć, rozdrabniając je, paprykę pokroić w paseczki i dodać do mięsa - smażyć dalej, w tym czasie należy przepłukac kapustę, aby nie była potwornie kwaśna, również dodać ją do mięsa i papryki, podlać rosołkiem z kostki, doprawić vegetą, pieprzem cayenne i majerankiem i dusic do odparowania płynu. Ugotować makaron , po czym wrzucić go do garnka z kapustą i wymieszać wszystko razem.
Potrzebne przybory:
Garnek, lub głęboka patelnia, garnek do ugotowania makaronu i durszlak.
Jak podawać?
Podawać na ciepło, mozna posypać posiekaną natką pietruszki. :)
Uwagi:
Jest to bardzo pyszne, sycące, pożywne danie obiadowe, można odgrzewać je w nieskończoność ( hmmm a raczej w skończoność...). Gdy zrobimy za dużo, wówczas można dodać starty żółty ser i zapiec w piekarniku - równiez świetne danko.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | LA TRAVIATTA |