Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (ja daję wołowo-wieprzowe),
- 1 puszka fasoli czerwonej w zalewie,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka pomidorów w kawałkach w sosie,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- ok. 200 dkg ryżu,v- do smaku: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie (może być samo oregano), mielony kminek (polecam ze względu na obecność mięsa).
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować oddzielnie, odcedzić. Na patelni usmażyć mięso, dodać odcedzoną fasolę, kukurydzę, pomidory, ryż, podlać rozrobionym koncentratem do wymaganej konsystencji(preferuję danie półpłynne), doprawić do smaku, podgotować kilka minut i pozostawić aby trochę "się przegryzło".
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia (polecam woka), mieszadło, cedzak (jeśli gotuje się ryż)
Jak podawać?
Danie "samowystarczalne".
Uwagi:
Ja ryż gotuję (więcej czasu na inne rzeczy;), ale można również zeszklić uprzednio na patelni a póżniej podlać bulionem). Lojalnie uprzedzam, że z braku woka przerzucam ingrediencje do dużego gara, bo inaczej może "wyjść" z patelni;) Życzę smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Wiśnia |