Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1 puszeczka koncentratu pomidorowego,
- szklanka oleju,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżka wegety,
- 1 łyżke cukru,
- 4 duże filety rybne (według uznania),v
- szklanka mąki,
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka,
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Rybe rozmrozić. Przygotować panierke - jajko, mleko i mąke wlac do naczynia i wymieszać tak aby powstała gensta masa, dodać sól. Filety panierować i smażyć na złoty kolor. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, cebule pokroić w paski. Na patelnie na kórej uprzednio smażyła się ryba, wrzucać warzywa i cebule, przykryć pokrywką. Smażyć na małym ogniu aż zmięknie, doprawić peirzem, wegetą, cukrem.Na koniec dodać koncentrat i dusić ok. 5 min. Przekładać gorące na pułmisek partiami , warzywa ,ryba. Zkończyć warzywami.
Uwagi:
Warzywa nie mogą być za miękie i zbyt przypalone.Przy smażeniu starać się nie podlewać wodą.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 7-8 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Aneta |