Składniki:
- po jednym straku papryki zielonej, zoltej i czerwonej,
- 15 dkg pieczarek,
- 1 marchewka,
- 4 zabki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- koncentrat pomidorowy,
- przyprawy - papryka slodka, papryka ostra, chilli, sol, mieszanka do gulaszu.
Dodatki:
- po filizance ryzu czarnego i brazowego,
- starty ser zolty (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Papryki pokroic w dosc duza kostke, wrzucic na patelnie z lyzka oliwy, podlac troche woda i dusic pod przykrywka przez jakies 35 minut. W tym czasie na drugim palniku postawic do gotowania ryz (gotuje sie go dluzej niz bialy). Do podduszonej papryki dodac starta marchew i przesmazone wstepnie pieczarki.Doprawic do smaku wycisnietym czosnkiem i przyprawami, dodac jeszcze troche oliwy. Na koniec wmieszac przecier pomidorowy i poodusic jeszcze chwile. Mozna przed podaniem posypac zoltym serem startym na grubych oczkach. Podawac od razu po przyrzadzeniu z ryzem. Smacznego!!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | honey |