Sk艂adniki:
Ciasto:
- 225gr maki,
- 1 jajko,
- 75gr cukru,
- 125gr twardego masla,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 1 kg jablek,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 plaskie lyzki maki ziemniaczanej,
- 750ml slodkiej smietany,v- 250ml mleka,
- 7 lyzek cukru,
- 2 jajka,
- 4 lyzki platkow migdalkowych.
Jak przyrz膮dzi膰?
Skladniki ciasta dobrze polaczyc i zagniesc ciasto.Gotowe zawinac w folje i wstawic do lodowki na 30 minut(koniecznie).W tym czasie przygotowac nadzienie:mleko, smietana i cukier-wlac do garnka.Z tego odjac 8 lyzek i wymieszac z budyniem , maka ziemniaczana i 2 zoltkami,reszte zagotowac.Dodac budyn i gotowac przez 30 sekund dobrze mieszajac.Garnek zdjac z maszynki.Bialka ubic na sztywno i dodac ostroznie do budyniu.Delikatnie wymieszac.Jablka obrac i pokrajac na male kawalki.3/4 schlodzonego ciasta rozwalkowac na tortownicy (wylozonej pergaminem i wysmarowana tluszczem i maka )o srednicy 26-28cm ze sciaganym bokiem.Zreszty zrobic bok 3cm wysoki.Na ciasto wylozyc jablka a na nie wylac lekko przestudzona mase budyniowa i posypac migdalkami.Piekarnik rozgrzac do 180 stopni i wstawic ciasto.Piec 60 minut ale po 45 minutach przykryc folia aluminiowa.Upieczone ciasto studzic przez 3 godziny .
Uwagi:
Zamiast jablek moga byc brzoskwinie z puszki.Ale mi lepiej smakuje z jablkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | margo |