Składniki:
- 1,30 kg skrzydełek z kurczaka,
- 3 łyżki wegety,
- 4 łyżki miodu (lipowy lub wielokwiatowy),
- pół łyżeczki chilli,
- napar z połowy opakowania imbiru,
- 8 ząbków czosnku.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka po umyciu dzielimy na trzy części. Lotki wkładamy do garnka, zalewamy litrem wody i wstawiamy na gaz. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz imbiru) oraz miód i zmiażdżony czosnek. Gotujemy około 30 minut, pod koniec dodajemy wywar z imbiru(proszek zaparzamy jak herbatę i dodajemy odcedzony wywar)Wywar z gotujących się lotek odcedzamy na dużą patelnię(najlepiej teflonową, ale wystarczy i zwykły garnek choć bedzie mniej wygodnie)Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy pozostałe dwie części skrzydełek. Gotujemy BEZ PRZYKRYCIA gdyż sos musi odparować, zgęstnieć, aby skrzydełka pokryły się złocistą powłoczką także około 30 - 40minut. Ważne aby skrzydełka nie "pływały" w sosie lecz były nim oblepione.
Uwagi:
Świetnie smakuje z frytkami, kulkami,krokietami czy też medalionami z ziemniaków. Ziemniaki z wody odpadają. Smaczne również z ryżem. Niezbędna jest sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem cebulki i czerwonej papryki z sosem sporządzonym z oliwy, octu jabłkowego, odrobiny soli, pieprzu białego i zmiażdzonego ząbka czosnku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Blondi |