Składniki:
1 kg ziemniaków, natka pietruszki ok. 1/2 pęczka, natka selera 3-4 gałązki, 2 marchewki, 3-4 średnie cebule, 1 średni por, ćwiartkę kapusty i 4 liście zewnętrzne kapusty, 15 dag boczku wędzonego, 30 dag kiełbasy dobrej, ale nie suchej, 80 dag - uprzednio przyprawionego solą i pieprzem, smalec, przyprawy (sól, pieprz), smalec lub inny tłuszcz.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie:Obrać ziemniaki i pokroić na ćwiartki, a większe ćwiartki jeszcze podzielić wzdłuż na pół. Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki boczek, kiełbasę i mięso pokroić w plasterki jak do gulaszu. Wysmarować naczynie żaroodporne lub żeliwny kociołek (jeżeli potrawę przygotowujemy na biwaku) samlcem lub innym tłuszczem, dno naczynia wykładamy liśćmi kapusty i układamy warstwę ziemniaków, solimy i pieprzymy, warstwę wędlin i mięsa, warstwę warzyw i warstwę ziemniaków. Jeżeli kociołek jest wysoki powtarzamy warstwy tak aby ostatnią warstwą były ziemniaki. Przykryć liśćmi kausty i nałożyć pokrywę. Piec w piekarniku (200 -220 st.) lub w ognisku (50-60 min.)Podawać z kwaśnym mlekiem, jogurtem, lub mizerią.
Uwagi:
Podczas pieczenia na ognisku po rozpaleniu ogniska poczekać aż wytworzy się większa ilość żaru, następnie rozgarnąć go i wstawić kociołek, drwa dokładać w odległości 20 cm i w miarę wolno aby płomień nie "lizał" kociołka. Pieczone są tradycyjną potrawą na Górnym Śląsku i Ziemi Krakowskiej. Przy ognisku pod wódeczkę pycha.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | jozek L |