Składniki:
3 czerwone papryki,
2 żółte lub pomarańczowe papryki,
50 g suszonych pomidorów,
1 ząbek czosnku,
4 serca karczochów,
2 łyżki octu balsamicznego,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
sos chilli,
vegeta,
liście bazylii do przybrania.
Jak przyrządzić?
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki po długości. Piec ją skórką do góry pod rozgrzanym grillem w piekarniku przez około 20-25 minut, aż skórka zacznie się zwęglać. Wyjąć i ostudzić. Kiedy papryki są jeszcze ciepłe zdjąć skórkę i pokrojone na kawałki ułożyć na półmisku. Karczochy pokroić w plastry i ułożyć na papryce. Czosnek i suszone pomidory drobno posiekać i wyłożyć na półmisku. Ocet wymieszać z kilkoma kroplami sosu chilli, szczyptą soli,vegeta i oliwą z oliwek. Tak przygotowanym dressingiem polać mieszankę warzyw. Udekorować listkami bazylii. Podawać jako przystawkę z białym pieczywem.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | scamp |