Wstążki z sosem pieczarkowym

Przepis kulinarny

Składniki:

400 g ugotowanych wstążek, 400 g pieczarek, 150 g szynki, 1 średnia cebula, 1/2 szkl. śmietanki, kostka bulionowa, sól, pieprz, mąka, natka, oliwki (wedle uznania), łyżka masła do smażenia

Jak przyrządzić?

Pieczarki umyć, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć razem na maśle nie rumieniąć. Osolić, oprószyć mąką i dusić, podlewając szklanką wody z rozpuszczoną kostką rosołową(najlepiej grzybową). W połowie duszenia dodać pokrojoną w paseczki szynkę. Do pieczarek podduszonych z szynką wlać śmietankę (rozmieszać z paroma łyżkami gorącego płynu, aby się nie zwarzyła w trakcie wlewania), doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone oliwki (ja używam czarnych i zielonych) i zagotować. Całość wymieszać z ciepłym makaronem i drobno posiekaną natką pietruszki. Można posypać startym żółtym serem.

Jak podawać?

Podawać gorące.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
AutorMagda

Wstążki z sosem pieczarkowym: Podobne przepisy

Wstążki z sosem pieczarkowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy