Składniki:
400 g ugotowanych wstążek, 400 g pieczarek, 150 g szynki, 1 średnia cebula, 1/2 szkl. śmietanki, kostka bulionowa, sól, pieprz, mąka, natka, oliwki (wedle uznania), łyżka masła do smażenia
Jak przyrządzić?
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć razem na maśle nie rumieniąć. Osolić, oprószyć mąką i dusić, podlewając szklanką wody z rozpuszczoną kostką rosołową(najlepiej grzybową). W połowie duszenia dodać pokrojoną w paseczki szynkę. Do pieczarek podduszonych z szynką wlać śmietankę (rozmieszać z paroma łyżkami gorącego płynu, aby się nie zwarzyła w trakcie wlewania), doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone oliwki (ja używam czarnych i zielonych) i zagotować. Całość wymieszać z ciepłym makaronem i drobno posiekaną natką pietruszki. Można posypać startym żółtym serem.
Jak podawać?
Podawać gorące.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Magda |