Składniki:
1 kg ziemniaków, 4 łyżki oleju,
30 dag mielonego mięsa,
2 cebule,pęczek szczypioru,
3 pomidory,
2 strąki papryki,
łyżka masła, sól, przyprawa do mięsa mielonego.
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki pokroic na grube plastry i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć ok. 4 min. z obu stron. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać mielone mięso, smażyć ok. 5 min. Paprykę umyc, oczyścić i pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki, pociąć na plastry. Połączyć wszystkie składniki, dodac przyprawę do mięsa mielonego, sól. Wymieszac. Przełożyc danie do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć wiórki z połowy masła. Zapiekac w piekarniku 35 min. Szczypior posiekać.
Jak podawać?
Potrawę podawać w naczyniu w którym się piekła, posypaną szczypiorkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | agnesj77 |