Sk艂adniki:
5 srednich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki,
4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki,
5 zabkow czosnku pokrojonych na cieniutkie plasterki,
2 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki,
15 dag parmezanu, pokrojonego w kostke,
1/3 szklanki oliwki,
4 lyzki wody,
2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego,
1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej,
1 lyzka posiekanej swiezej kolendry lub zielonej pietruszki,
sol i pieprz, do smaku.
Jak przyrz膮dzi膰?
Rozgrzac piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily.
Jak podawa膰?
Podawa膰 z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Netha |