Składniki:
60 dag filetów (może być z ryb morskich),
10-15 dag pieczarek,
0,5 szklanki śmietany,
2 łyżeczki mąki,
2 łyżki startego, łagodnego żółtego sera,
sól, pieprz, tarta bułka.
Jak przyrządzić?
Rybę obtoczoną w mące, smażyć na gorącym tłuszczu. Usmażone kawałki układać w żaroodpornym (lub innym nadającym się do zapiekania) naczyniu-wysmarowanym masłem . Całość usmażonej ryby polać sosem: drobno pokrojone pieczarki podsmażyć na tłuszczu. Dodać 2-3 łyżki wody, łyżeczkę przypraw np. vegete, zalać śmietaną, wymieszaną z mąką, zagotować; przyprawić solą, pieprzem, dodaćposiekaną pietruszkę. (Można zamiast w/w sosem podlać rybę śmietana wymieszaną z łyżeczką mąki i 2 łyżkami startego sera (cheddar lubtylżycki). Naczynie z rybą i sosem wstawić do pieca na 15-20 min. Zapiec. Podawać z ziemniakami puree i surówką.
Uwagi:
Porcje dla 4 osób: to część z menu „wigilii dla zapracowanych”, ale nie tylko.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | mami |