Składniki:
1) 8 udek kurczaka2) 2 cytryny3) 2 łyżki oliwy4) łyżka masła5) 1/2 łyżeczki rozmarynu6) 1/2 łyżeczki tymianku7) 3 ząbki czosnku8) sól9) mielony pieprz
Jak przyrządzić?
1) W rondelku rozpuszczam masło z oliwą, dodaję zioła, drobno posiekany czosnek i sok z jednej cytryny. Wszystkie składniki gotuję dosłownie pół minuty, by sie dokładnie połaczyły i wydobył się z nich cały aromat.2) Kiedy marynata trochę przestygnie, smaruję nią dokładnie udka. Pomiędzy udka upycham plastry cytryny i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st.Piekę do ślicznego zrumienienia.3) Udka podaję z kilkoma plasterkami upieczonych cytryn, a dla totalnej piękności - każdą porcję dekoruję ziarnkami słonecznika i kilkoma cieniutkimi paskami skórki cytrynowej. Potrawa doskonale harmonizuje z ryżem i mocno oziębionym, wytrawnym, białym winem.
Jak podawać?
Cytrynowo-ziołowe udka można spożywać z pieczywem. Ale potrawa ślicznie harmonizuje z ryżem. Do dania można zaserwować wytrawne, białe wino, mocno oziębione.
Uwagi:
Danie zalicza się do bardzo prostych i niezbyt czasochłonnych.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Monika z Poznania |