Składniki:
250 g ugotowanego makaronu typu świderki,
150 g szynki,
100 g oliwek (czarne lub zielone, jak kto lubi),
100 g żółtego sera,
majonez,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy lekko twardawy, tak aby przy mieszaniu nie "rozwalił się", szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tartce (na grubych oczkach), oliwki kroimy w plasterki, dodajemy majonez i przyprawy do smaku, uwaga na ilość soli tzreba pamiętać, że szynka jest słona, oliwki, a i makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Potrzebne przybory:
garnek, durszlak, deska do krojenia, nóż, łyżka, miska
Uwagi:
Sałatka szybka w robieniu i przepyszna, poza tym ładnie wygląda bo jest kolorowa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | monia |