Składniki:
2 awokado, 10 dag szynki, 1 mandarynka, sok cytrynowy, 6 łyżek majonezu, 2 łyżki drobno startego sera żółtego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, szczypta chili.
Jak przyrządzić?
Utrzeć w miseczce zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, chili i majonez. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Natychmiast posmarować połówki sokiem cytrynowym. Szynkę pokroić w kosteczkę, mandarynkę na drobne kawałki. Wymieszać majonez, szynkę i ser. Troszkę majonezu zostawić. Napełnić nadzieniem połówki awokado i posmarować zostawionym majonezem.
Uwagi:
Można położyć połówki awokado na liściach sałaty i ozdobić cząstkami mandarynki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Autor | Dosia |