Składniki:
0,5 kg wieprzowego mielonego mięsa,
2 jajka,
3 łyżki tartej bułki lub jedna czerstwa bułeczka,
sól, pieprz,
mielona słodka papryka,
2 plastry żółtego sera,
jedna cebulka dymka lub kawałeczek pora,
1 duży pomidor,
przyprawa typu czerwony delikat.
Jak przyrządzić?
Rozgnieść mięso widelcem, przyprawić je solą, pieprzem, słodką papryką, i przyprawą czerwony Delikat, dobrze wymieszać i odstawić na bok. W tym czasie pokroić dymkę na drobniutkie krążki, ser zółty w drobną kostkę a pomidora obrać i pokroić w plastry. Do mięsa wsypać bułkę tartą (lub dodać bułkę czerstwą, namoczoną w wodzie i odciśniętą), jajka i dobrze wszystko razem wyrobić. Na koniec do masy dodać dymkę i ser, i dobrze wymieszać. Blaszkę 35x40 cm wyłożyć folią aluminiową (błyszczącą stroną na dół). Na folię wyłożyć masę, z jednego boku blaszki zostawić ok. 2 cm wolnego miejsca na spływanie tłuszczu podczas pieczenia. Na wierzch ułożyć plastry pomidora i cząstki żółtego sera. Zapiekać w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni ok. 30-40 minut.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami. Smacznego:-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Autor | Ania |