Składniki:
6 żółtek z dużych jaj, laska wanilii, 1/2 l mleka, 1 opakowanie śmietanki np. kremówka, 1/4 l spirytusu, rodzynki, 6-8 łyżek cukru
Jak przyrządzić?
1. Utrzeć żółtka z 2 łyżkami cukru
2. Ugotować ok. 1/2 do 3/4 l mleka (w zależności od zakładanej mocy trunku) nie dopuszczając do zagotowania i dodając uprzednio 4 (lub więcej wg smaku) łyżek cukru oraz miąższ z wanilii (po uprzednim nacięciu wyskrobać go z laseczki wanilii) i to, co pozostało z wanilii.
3. Po ugotowaniu wystudzić.
4. Do misy z roztartymi żółtkami dodawać powoli śmietankę (ok. 1/2 małego opakowania) mieszając dokładnie, a następnie ostudzone mleko waniliowe(bez resztek wanilii czyli dolewać przez sitko).
5. Dodać ok. 1/4 l spirytusu - wlewać powoli dokładnie mieszając.
6. Po wymieszaniu wlać do butelek przez lejek i drobne sitko.
7. Na koniec dodać do butelek kilka do kilkunastu rodzynek.
Uwagi:
Gotowe do spożycia właściwie od razu, ale już po tygodniu spirytus się dobrze przegryzie. Zachęcam do modyfikacji przepisu "pod siebie". Może być więcej żółtek, śmietanka mniej gęsta, mniej lub więcej cukru i rodzynek. No i oczywiście mniej lub więcej spirytusu wg uznania. Ale wanilia jest niezbędna - cukier wanilinowy psuje trochę efekt. Uwaga: przed dolaniem spirytusu można spróbować miksturę i dosłodzić ją wg smaku - nie należy jednak przesadzać z tym cukrem bo w nadmiarze psuje on smak wanilii. Na zdrowie.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 1,5 |
Kaloryczność | bardzo wysoka niestety |
Autor | markus33 |