Targulec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

20 czubatych łyżek mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
8 żółtek,
1 kostka margaryny,
2 cukry waniliowe,
powidło sliwkowe,
wiśnie smażone.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki posiekać (poza powidłem i wiśniami), zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki kakao i wraz z trzecią częścią ciasta dać do lodówki. Na 1 część ciasta posmarować powidło, położyć wiśnie smażone, na to zetrzeć ciasto kakaowe. Ubić pianę z 4 białek, dodać szklankę cukru i szklankę grubo posiekanych orzechów. Dać to na ciasto kakaowe. Na to zetrzeć trzecią część ciasta. Piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni.

Uwagi:

Polecam gorąco. Jest to przysmak całej mojej rodzinki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Autoranka

Targulec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy