Składniki:
20 czubatych łyżek mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
8 żółtek,
1 kostka margaryny,
2 cukry waniliowe,
powidło sliwkowe,
wiśnie smażone.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki posiekać (poza powidłem i wiśniami), zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki kakao i wraz z trzecią częścią ciasta dać do lodówki. Na 1 część ciasta posmarować powidło, położyć wiśnie smażone, na to zetrzeć ciasto kakaowe. Ubić pianę z 4 białek, dodać szklankę cukru i szklankę grubo posiekanych orzechów. Dać to na ciasto kakaowe. Na to zetrzeć trzecią część ciasta. Piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni.
Uwagi:
Polecam gorąco. Jest to przysmak całej mojej rodzinki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | anka |