Składniki:
spody biszkoptowe jasne, śmietana słodka 30%, kawa rozpuszczalna (dobry gatunek, polecam nescafe gold - jest rewelacyjna), słodzik (w proszku) lub cukier puder
Ilość składników zależy od tego jakie macie spody: czy duże/małe i czy są podwójne/potrójne. Ja na duże potrójne spody brałam ok. 750 ml śmietany. Ważne, żeby śmietana była świeża i dobra gatunkowo. Kawa i słodzik (lub cukier) do smaku.
Jak przyrządzić?
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę (b. ważne latem!) wlewamy do wysokiego i większego naczynia i miksujemy aż się pięknie ubije, ale kiedy śmietana zacznie się robić puszysta (nie za wcześnie) dodajemy kawę i słodzik/cukier do smaku (ja dawałam po ok. 1 łyżeczce kawy i słodzika na każde 200-250 ml śmietany). Tak jak doprawicie, taki będzie torcik. Bierzemy spód biszkoptowy i nakładamy 1/3 masy, lekko dociskamy następnym spodem i znowy nakładamy 1/3 masy, dociskamy trzecim spodem. Po nałożeniu ostatniego spodu rozprowadzamy 1/3 masy na górze i bokach tortu żeby ładnie wyglądał. Po ew. udekorowaniu tortu polecam potrzymać go w lodówce żeby wszystkie składniki się "przejadły" (np. 2-3 h jeżeli wytrzymacie). W ogóle trzymajcie go w lodówce, bo jest ze śmietany i nie zawiera żadnych polepszaczy.
Potrzebne przybory:
mikser, ew. sitko przy dekorowaniu kakaem z cukrem
Jak podawać?
Torcik podawać lekko schłodzony.
Uwagi:
Tort jest jasny, więc idealnie pasują wszystkie dekoracje i napisy okolicznościowe. Moje warianty dekoracji to: 1) posypka z 1 łyżeczki kakao i cukru, 2) gotowa posypka ze sklepu (wiórki czekoladowe lub kolorowe, różyczki z czekolady itp), 3) dekoracja z ziaren kawy (niezjadliwe, ale jakże pasuje).WAŻNE !!!Polecam ulepszyć torcik skrapiając biszkopty rumem (nawet mocno jeżeli lubicie) i/lub posmarowanie biszkoptów dżemem niskosłodzonym z wiśni. Te zabiegi spowodują, że tort będzie bardziej wilgotny i szlachetny w smaku.BARDZO POLECAM !!!Ten przepis jest bardzo prosty i tani, ale efekt Was zadziwi. Tak przynajmniej było ze mną, a jestem wybredna...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | beatrice |