Składniki:
2 strąki czerwonej papryki,
75 dag pomidorków,
50 dag ziemniaków,
pęczek dymki,
3 ząbki czosnku,
10 dag sera feta,
10 dag oscypka,
12 dag czarnych oliwek bez pestek,
2 pęczki bazylii,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1/4 szklanki białego wina,
oliwa,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Papryki oczyścić, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, pociąć w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w plastry. Dymkę umyć,pociąc w krążki.Czosnek obrać , posiekać. Fetę pokruszyć, oscypek zetrzeć na grubej tarce. Oliwki i bazylię posiekać.
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać przecier pomodorowy, pomidory i wino, gotować, aż sos się zagęści.Przyprawić solą i pieprzem, dodać oliwki.
Formę posmarować oliwą, układać warstwami: plastry ziemniaków, paski papryki, połowę serów i bazylię. Wierzch polać sosem pomidorowym, posypać pozostałym serem. Piec godzinę w temp. 220 stopni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Autor | Maadziaaa |