Zdrowa dieta śródziemnomorska
MARTA MALARSKA • dawno temuDietaśródziemnomorskajest to określenie stosowane do scharakteryzowania diety stosowanej przez ludzi żyjących w basenie Morza Śródziemnego. Badania naukowe wskazują, że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską mają dłuższą średnią długość życia i mniejszą częstość występowania chorób układu sercowo — naczyniowego.
Stosując zdrową dietę śródziemnomorską, spożywamy duże ilości warzyw i owoców, kasz, makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z codziennego menu należy zupełnie wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i sosów — oliwę z oliwek, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Aby pozbyć się nadwagi, jemy 5 posiłków dziennie, dostarczając organizmowi najwyżej 40 g tłuszczu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze