Przyczyny cellulitu
DAMIESA • dawno temu
Uporczywa skórka pomarańczowa dotyczy koło 80% kobiet na całym świecie. Nie dziwi więc fakt, że rynek kosmetyczny dosłownie „zawala” nas najrozmaitszymi produktami, które obiecują cuda. Prawda jest jednak taka, że samo wklepywanie kremów i masaże nie wystarczą. Tutaj potrzebna jest także właściwa dieta. Jakie są najpopularniejsze błędy żywieniowe, które sprzyjają powstawaniu tego nieestetycznie wyglądającego mankamentu? Oto i one.
Zbyt niskie spożycie płynów – przez to z organizmu nie są usuwane szkodliwe toksyny, a do tego przemiana materii ulega spowolnieniu, co sprzyja powstawaniu podskórnych grudek tłuszczowych
Mordercze diety odchudzające – wiele z nich nie jest oparta na zasadach zdrowego żywienia, więc negatywnie wpływa na pracę jelit, a to z kolei powoduje tycie
Zbyt małe spożycie błonnika – trawienie nie funkcjonuje tak jak powinno, a zatem w tkankach gromadzą się komórki tłuszczowe, które nie mają szansy na "uwolnienie się" z organizmu w prosesie przemiany materii
Nadmierne picie kawy – wypłukuje z organizmu wartościowe pierwiastki
Pamiętajcie, że skórka pomarańczowa to nie tylko problem kobiet otyłych. Wśród czynników odpowiedzialnych za jego powstawanie wymienia się także hormony. Ich złe funkcjonowanie sprawia, że nawet szczupłe panie zmagają się z tym mankamentem urody.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze