Składniki:
1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 puszka czerwonej fasolki, kilka rzodkiewek, papryczka chili, 1 puszka kiełków sojowych (lub innych), makaron ryżowy, brokuły, małe serki mozarella (opcjonalnie); przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku, estragon, zioła do sałatek. Sos: śmietana, cukier, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Papryki po umyciu pociąć na paski, rzodkiewki pokroić w plastry, wrzucić do półmiska, dodać fasolkę, kiełki i serki mozarella (do sałatek). W międzyczasie gotować brokuły (pół główki, w zależności ile kto lubi, ok. 5 min.) i makaron ryżowy - ok. 2-3 min. (nie za dużo, jako uzupełnienie sałatki). Warzywa w misce przyprawić, dodać troszkę makaronu i zalać sosem śmietanowym. Na końcu dodać zimne brokuły w kawałeczkach i delikatnie wymieszać z resztą. Wstawić do lodówki na 20 min. do przegryzienia.
Jak podawać?
Sałatka sama w sobie jest dość kolorowa, doskonale pasuje do makaronu (chińskiego, sojowego lub ryżowego po chińsku) - wtedy do sałatki nie dodajemy makaronu.
Uwagi:
W sałatce dużą rolę odgrywa sos śmietanowo-czosnkowy, dlatego trzeba go dobrze przyprawić, oraz estragon, który dodaje i podkreśla jej smak.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ok. 4 (zależy jak dużych) |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | Cassi |