Składniki:
2 średnie buraki (oczywiście czerwone), 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1 jabłko, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, cukier.
Jak przyrządzić?
Obrać i wymyć buraki. Zetrzeć na grubej tarce. Dodać starte ogórki i obrane jabłko (na tych samych 'oczkach'). Drobno posiekać cebulę i połączyć z resztą. Przyprawić solą, pieprzem, wcisnąć parę kropel soku z cytryny (ostrożnie! jabłko może byc kwaskowe, podobnie ogórki), dodać cukier (do smaku) - zaprawić oliwą. Dobrze wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Jak podawać?
Surówka znakomicie nadaje się do mięs, ryb, a nawet dań bezmięsnych. Smacznego!
Uwagi:
Trudno zrozumieć dlaczego w większości przepisów na sałatki z buraków dominują gotowane buraki (!?). Buraki surowe zdecydowanie mają więcej wartości odżywczych i wspaniale 'puszczają' sok.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Porcje | 5 |
Autor | krzyś |