Buraczana surówka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 średnie buraki (oczywiście czerwone), 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1 jabłko, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, cukier.

Jak przyrządzić?

Obrać i wymyć buraki. Zetrzeć na grubej tarce. Dodać starte ogórki i obrane jabłko (na tych samych 'oczkach'). Drobno posiekać cebulę i połączyć z resztą. Przyprawić solą, pieprzem, wcisnąć parę kropel soku z cytryny (ostrożnie! jabłko może byc kwaskowe, podobnie ogórki), dodać cukier (do smaku) - zaprawić oliwą. Dobrze wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.

Jak podawać?

Surówka znakomicie nadaje się do mięs, ryb, a nawet dań bezmięsnych. Smacznego!

Uwagi:

Trudno zrozumieć dlaczego w większości przepisów na sałatki z buraków dominują gotowane buraki (!?). Buraki surowe zdecydowanie mają więcej wartości odżywczych i wspaniale 'puszczają' sok.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania5 min.
Porcje5
Autorkrzyś

Buraczana surówka: Podobne przepisy

Buraczana surówka: wypróbuj również

Powiązane Tematy