Składniki:
1 kg śledzi,
4 duże cebule,
1 szkl. oleju,
15 dag koncentratu pomidorowego,
10 dag rodzynek,
2 łyżki cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
Jak przyrządzić?
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę (miękka, ale nie brązowa), dodać koncentrat, cukier, sok z cytryny, na koniec umyte osączone rodzynki. Zagotować. Wyłączyć. Ostudzić. Przekładać warstwami: śledzie,zalewa (zimna).
Jak podawać?
Podawać w formie sałatki w miseczce lub małe porcje bezpośrednio na talerzach po odstaniu i przejściu smakiem.
Uwagi:
Najlepiej zrobić przynajmniej kilka godzin przed podaniem, żeby przeszły smakiem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | JeŻŻo |