Składniki:
2 puszki tuńczyka /w oleju/,
puszka kukurydzy,
2 woreczki ryżu,
5 jajek,
mała cebulka,
majonez /pół słoika/
puszka groszku/niekoniecznie/
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na sypko - żeby się nie kleił, jajka ugotować na twardo, po ostygnięciu pokroić je w kosteczkę. Połączyć to z kukurydzą i tuńczykiem /ja odlewam olej z puszki, dodaję tylko rybkę/, dodać pokrojoną drobniutko cebulę. Jeżeli ktoś lubi, można dodać też groszek konserwowy. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pycha.
Potrzebne przybory:
garnki do ugotowania ryżu i jajek, misa na sałatkę
Jak podawać?
Fjana przekąska na imprezce,zamiast klasycznych sałatek.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dla kilku osób |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | EDKA |